نه؛ اين روند الان دو، سه سالي هست که به همين ترتيب بوده، با توجه به وضعيت کاهش تعداد وروديها از ديپلم به دانشگاه، شانس قبولي در رشتهها هم افزايش يافته است. ميزان پذيرش البته در همه رشتهها يکسان نيست. در دو گروه علوم انساني و علوم تجربي داوطلبان شانس ورود به دانشگاه را به صورت کامل دارند اما در گروه تجربي اين شانس براي داوطلبان 50 درصد است. در رشته علوم انساني 60 هزار نفر و در گروه رياضي 120 هزار نفر ظرفيت بيش از تعداد شرکتکنندگان در آزمون است اما در گروه تجربي 222 هزار نفر ظرفيت داريم و 452 هزار شرکتکننده.
امسال تغييري در بحث ظرفيتها و نحوه پذيرش دانشگاهها وجود دارد؟
در مورد ظرفيتها تغيير چنداني وجود نداشته و همان 760 هزار ظرفيت را در دانشگاه داريم اما يک تغيير در حوزه پذيرش داريم که مربوط ميشود به سيستم پذيرش دانشجو در رشتههاي پزشکي، دندانپزشکي و داروسازي. با توجه به قانوني که مجلس شوراي اسلامي تصويب کرد مبني بر اينکه 30 درصد سهميه براي دانشجويان بومي به تشخيص وزارت بهداشت در نظر گرفته شود، اين سهميه از امسال اعمال شد و البته کساني که از اين سهميه استفاده ميکنند، تعهد خدمت سه برابري به وزارت بهداشت دارند و مشمول خريد خدمت، تغيير رشته و اشتغال به کار خارج از منطقه خود را ندارند.
تعهد سه برابري يعني چند سال؟
اين را البته وزارت بهداشت بيشتر در جريان است اما تخمين من اين است که با توجه به دوره شش ساله پزشکي اين تعهد بايد حدود 18 سال باشد.
يعني کسي که از اين سهميه استفاده ميکند تا 18 سال نميتواند در خارج از منطقه و استان خود مشغول پزشکي شود، کدام استانها زير پوشش اين سهميه هستند و دليل اين تصميم چيست؟
اصلش بر مبناي اين است که نيازهاي حوزه بهداشت و درمان در مناطق محروم تامين شود و چون هر استاني به هر حال مناطقي دچار محروميت دارد اين سهميه در کل کشور هست ولي فکر ميکنم در استانهاي خاصي که بنا بر شاخصها به عنوان استان محروم شناخته ميشوند اين سهميه افزايش پيدا ميکند. به هر حال اين سهميه امتياز بزرگي است که در اختيار متقاضيان گذاشته ميشود و دولت هم قرار است شش سال هزينه تحصيل رايگان دانشجويان در اين رشتهها را برعهده بگيرد، آموزش نيروهاي متخصص در حوزه پزشکي، دندانپزشکي و داروسازي کار سختي است و به همين دليل وزارت بهداشت و مجلس به اين نتيجه رسيدند که اين سهميه و البته شرط تعهد آن براي داوطلبان اجرايي شود.
روند کاهشي متقاضيان ورود به دانشگاه باعث شده که دانشگاه با مساله «صندليهاي خالي» روبهرو شود، اين روند چقدر محسوس است؟
اين روند هر سال با ريزش تعداد بيشتري متقاضي ادامه دارد؛ همين امسال نسبت به سال قبل 150 هزار نفر کمتر در آزمون سراسري شرکت کردند و خب انتظار اين است که اين روند کاهشي همينگونه پيش برود البته به نقطه سربهسري نميرسيم.
با اين ميزان کاهش داوطلبان فکر ميکنيد دانشگاهها ناچار به ايجاد تغيير در نحوه يا ميزان پذيرش دانشجو بشوند؟
حتما اين عامل در اتخاذ چنين تصميمهايي موثر است. به خصوص در دانشگاههاي شهريهبگير مانند دانشگاه آزاد و پيام نور، چون پذيرش دانشجوي روزانه روند ثابت دارد و با کم شدن متقاضيان اين دانشگاهها بايد به فکر اقداماتي مانند ادغام، کاهش ميزان ورودي و تجميع مراکز آموزشي و... باشند.
فکر نميکنيد با اين وضعيت وقتش شده باشد که قضيه تکراري حذف کنکور واقعا مد نظر قرار بگيرد؟
ببينيد الان هم به هر حال داريم در اين حوزه حرکت ميکنيم. سال 92 ابلاغ شد که تا پنج سال آينده 85 درصد ظرفيت آموزش عالي بايد بر اساس سوابق تحصيلي پر شود و ما هم در همان مسير در حال حرکت هستيم يعني الان بعد از دو سال ما در نقطهاي هستيم که 75 درصد داوطلبين با توجه به سوابق تحصيلي پذيرفته ميشوند اما خب رشتههاي پرمتقاضي مانند پزشکي يا دانشگاههاي پرمتقاضي مانند تهران و صنعتيشريف هم هستند که بايد چنين فيلتري به اسم کنکور براي ورود به آنها باشد. در واقع حذف کامل کنکور نيازمند مقدمات و پيشنيازهايي است که رسيدن به آنها هم سخت است مخصوصا با توجه به بحثهاي ريز قانوني و علمي. اين حرکت بايد از سطح مدارس شروع شود تا بعد نتيجهاش به آموزش عالي برسد. ما فعلا براساس تکليف قانوني داريم بحث سوابق تحصيلي را بررسي ميکنيم اما دوستانمان در آموزش و پرورش هم گامهايي را شروع کردهاند تا بعدتر بشود بر اساس آن اقدامات ديگري انجام داد.
سوال آخر اينکه در مورد نرمافزاري گفتيد که ميتواند شانس قبولي در دانشگاه و رشته مورد نظر کنکوريها را به آنها اعلام کند. اين تخمين چقدر به آن نتيجه واقعي که داوطلبان قرار است در شهريورماه دريافت کنند نزديک است؟
نرمافزاري که صحبتش را کردم از آخرين اطلاعات و آمارهاي مربوط به داوطلبان استفاده ميکند، سوابق مربوط به آزمون امسال را دارد و با محاسبه ميزان پذيرش در هر رشته و دانشگاه ميتواند تخمين خوبي بزند در واقع در بين نرمافزارهاي موجود بهترين و کاملترين نمونه است و داوطلبان از روز پنجشنبه ميتوانند با هزينه 18 هزار تومان اين نرمافزار را از روي سايت سازمان سنجش تهيه کنند.